Píše se o nás v místních periodikách

Ve středu 27.září  odjeli žáci II.B a IV.A do Litoměřic, aby v tamějším Oblastním muzeu navštívili výstavu , která jim ukázala dvacet “nej“, kterými se oblasti litoměřického kraje mohly vskutku jako jediné pochlubit .Nejdříve  jsme shlédli  film a poté jsme se věnovali jednotlivým zajímavostem a ukázkám.

To, že se v údolí Labe nachází jediná Brána Čech jsme věděli z vlastivědných výletů. Také nám bylo známo, že nejnavštěvovanější zahradou je každoročně pořádaná Zahrada Čech. Se jménem nejromantičtějšího českého básníka  K.H.Máchy  jsme se také již setkali. Největší kalich ve střední Evropě zdobící střechu domu na náměstí jsme viděli na vlastní oči. Starší čtvrťáci dokázali odvodit název vesnic Malé a Velké Žernoseky od kamenů na drcení obilí  „žernovů“ a dozvěděli se, že jejich výroba byla nejdelší – trvala neuvěřitelných 6000let! Že se zde pěstuje vinná réva? Jistě. Ale to, že záznam o vinicích je nejstarší v Čechách, ví málokdo.

A co úplně nového jsme se ještě dozvěděli? Třeba to, že pod Tříkřížovým vrchem byl nalezen nejcennější říční poklad, že  byla v Labi ulovena největší ryba v českých zemích, že nejstarší továrna  na rybí konzervy byla v Žalhosticích, že zde žil nejpopulárnější loupežník Babinský a i to, že pod Radobýlem byla za 2.světové války vybudována největší podzemní továrna Richard.  Prvenství pak patří geotermální elektrárně, plovárně na Labi a „Yacht clubu“.

Po prohlídce výstavy si žáci prověřili svou paměť a pozornost vyplněním zábavného testu. Každý z žáků si určitě našel alespoň jedno NEJ, které ho zaujalo.

Mgr. Protivová, Mgr. Reicheltová ze ZŠ Všehrdova 1